Varför laddar vissa PHP-sidor långsamt?


Innehåll

Nå, varför går det långsamt
Större delen av Fagelochflyg.se och dess undersidor är skrivna i PHP. Även om koden (outputen) blir HTML, som är grunden till alla hemsidor. HTML är snabbt, men har sina brister. Några av HTML:s brister är enligt mig:

Det finns fler brister i HTML.

När en PHP-sida anropas så måste PHP-koden först bearbetas. Beroende på vad koden innehåller så måste funktionerna 'echo' och 'print' översättas till HTML. Ibland är PHP-koden skriven så att den hämtar information från en databas, vilket lägger in ännu ett språk i systemet, MySQL. Det kan ta tid eftersom datan måste bearbetas.

Tillbaka


Varför har du PHP på sidan om det ibland blir långsamt?
Jag vill att min webbsida ska vara dynamisk. Detta innebär bl.a. att alla sidor i ett system snabbt kan uppdateras.
Låt oss säga att jag har en hemsida som enbart kör på HTML. Jag har en meny med länkar längst upp på sidan. Om jag ska ändra en länk eller lägga till en ny länk, måste jag gå in på varje sida som har menyn och ändra/lägga till länken.
Om jag hade haft PHP istället hade jag kunna haft en separat fil som innehåller menyn. Denna filen infogas på sidan. Då är det bara för mig att ändra i menyfilen, så ändras menyn på alla sidor som har kopplat menyfilen till sig. Sidor som har en separat menyfil kan ta lite längre tid på sig att laddas, men det är defenitivt värt det. Alla sidor utom Blippo Studios hemsida arbetar på det sättet.

Tillbaka


Hur kan jag se att en sida har PHP?
Det är enkelt. Du ser hemsideadressen. Om filändelsen (t.ex. "index.php") är .php, .php4, eller .php5 är det möjligt att sidan innehåller PHP. Man har ändelsen PHP för att lättare identifiera innehåll av PHP. Vissa PHP-sidor är dolda för besökare, som t.ex. menysidor.
Men bara för att en sidas filändelse innehåller PHP innebär det inte alltid att filen innehåller PHP-kod. Ett bra exempel är denna sida. Denna sidas filändelse är .php, men den innehåller inte en endaste PHP-kodsnutt.
Vissa PHP-sidor skriver inte ut något, utan kan bara läsas på servern, som t.ex. variabelbibliotek. Variabelbibliotek kommer snart att infogas på alla sidor, detta ger hemsidorna möjlighet att visas på flera språk.

Tillbaka


Länkar

Tillbaka


© Niklas Henriksson 2007

Valid HTML 4.01 Transitional Valid HTML 4.01 Transitional Valid HTML 4.01 Transitional